Naslovna / Muški kutak / Automoto svet / W123 je najveća Mercedesova “greška” svih vremena , evo i zasto

W123 je najveća Mercedesova “greška” svih vremena , evo i zasto

Mercedes-Benz w123 jedan je od najizdržljivijih i najboljih modela automobila ikad napravljenih. “Nepoderivi” automobili koji su nerijetko prelazili i preko 1 milion KM, vlasnici su imali samo riječi hvale, održavanje je bilo jeftini, jer ga skoro i nije bilo, osim redovnih izmjena. Upravo je to bio problem ove linije…

Mercedes je 80-ih godina upao u financijske probleme zbog premale prodje rezervnih dijelova za W123. Naime automobil je ibo toliko izdržljiv da se dijelovi gotovo nikako nisu prodavali. Inače ovaj automobil je u prosjeku napravio 800.000KM do pojave prvog većeg kvara i tako spada u red najizdržljivijih automobila uopšte.

Nešto o W123 –

Djete 70ih i kult 80ih. Prema mnogima najbolji i najprepoznatljiviji model Mercedes-a. Ovaj model je posljednji koji je izašao iz Mercedesove proizvodnje, a napravljen je po standardu, inžinjeri nisu štedili na njemu. Zasnovan je na W116 S klasi. Njegov retro-futuristički dizajn je ostavio ogroman trag u pogledu na Mercedesove automobile. Ukoliko nekoga pitate da vam nacrta mercedes, velika je šansa da će vam nacrtati popularnu 123-ojku. Prepoznata je po nevjerovatnoj izdržljivosti i sigurnosti. U početku su motorna pakovanja bila ista kao kod minike, međutim 1980. godine se desila promjena. Dizelski 220 model i benzinski 250 su izbačeni iz proizvodnje, dok su svi ostali motori pojačani. W123 je postavio rekord od nevjerovatna 3 miliona prodatih jedinica. Također je kroz ovu seriju Mercedes predstavio Estate ili “karavan” seriju svojih automobila. W123 je prepoznat kao jedan od najpoznatijih taxi automobila.

Loading...

Check Also

VUKOVI STARCU ZAKLALI CELO STADO OVACA, a on je posle toga napravio NAJVEĆU GREŠKU U ŽIVOTU! (POUČNA PRIČA)

Starcu od skoro 80 godina koji se bavio ovčarstvom celog života, država odluči da pomogne …